Sigurna sam da ste se susretali s brojnim situacijama u kojima se žene lakše seksualno opuštaju s nekim s kim su emotivno povezane. Ne sve žene i ne uvijek, ali većina žena većinu vremena. Time djelomično dobivate odgovor na treće pitanje iz naslova, ali još ćemo ga razraditi u daljnjem tekstu.

Razlozi tome su kulturuloški, ali i evolucijsko-biološki. Naime, evolucijski je ženi prirodno da bude majka. Majci je prirodno da zaštiti svoju djecu, a najbolje ju može zaštititi tako da pored sebe uvijek ima fizički jaču jedniku – muškarca.

Da bi muškarca zadržala, treba ga hraniti ljubavlju, baš kao i dijete. Zato su žene pune emocija i većina njihovog seksualnog primanja i davanja temelji se upravo na emocijama.

U suvremeno vrijeme, kako se žene nešto manje i kasnije odlučuju biti majke, a više se posvećuju poslu i karijeri, stvari su se počele mijenjati. Da bi se kvalitetno educirala te bila konkurentnija na poslovnoj ljestvici, potrebno je puno truda, a stres je nešto što dolazi u paketu s tim. Zato, da bi se prebrodio stres kojeg uzrokuje uspinjanje na društvenoj ljestvici i građenje karijere, orgazam kroz tjelesno opuštanje prakticira se kao dobrodošla pojava. Zato sam uvjerena da će želja za seksom, kao i orgazmičnost žena u godinama što slijede, postati sve najglašenija.

Postoje statistike da što si obrazovaniji i inteligentniji, to je prosječna potreba za orgazmom veća, neovisno o tome radi li se o masturbacijskom ili seksualnom orgazmu. Žene su pravo glasa u većini zemalja dobile tek u 20. stoljeću (bivša Jugoslavija tek 1945. godine), a poslovno-karijerna svijest žene još uvijek je u začecima jer većina žena na sebe gleda prvenstveno kroz ulogu supruge i majke.

Zato se čitavo vrijeme zalažem i tvrdim da i žene mogu i trebale bi odvojiti seks od vođenja ljubavi jer jedno je rješavati se napetosti pod pauzom na poslu ili kad tijelo neko vrijeme nije imalo orgazam, a drugo je davanje afekcije kroz vođenje ljubavi s osobom koju volite. To su dvije različite vrste dolaska do orgazma i nije loše da ih žene počnu prakticirati u jednakoj mjeri kao i muškarci.

Seksurbacije-13-Citat1-Marina-Krleza

Kako žene svršavaju

Na razne načine. Ako izuzmemo žene koje imaju fizičku blokadu svršiti ikad ikako (ni same ni s nekim) zbog konstrukcije spolnog organa te ako izuzmemo žene koje imaju psihičke blokade zbog raznih događaja iz djetinjstva i tijekom života, većina žena može svršiti te su, u prosjeku, orgazmičnije od muškaraca.

O četiri vrste orgazma pisala sam u prošloj kolumni i ponavljam da ju smatram vrlo važnim, usuđujem se reći i lektirnim, tekstom o ženskoj seksualnosti. S obzirom na to da sam doživjela tri od spomenute četiri vrste orgazama, pisala sam iz prve ruke. Ono što pritom nisam napisala, ali spomenula sam u jednoj od ranijih kolumni, jest da i žene, baš kao i muškarci, mogu doživjeti orgazam u snu bez dodira. Medicinska terminologija tu pojavu kod muškaraca naziva polucija, dok za pojavu kod žena naziv ne postoji.

Da bi ženu mogao zadovoljiti netko drugi, vrlo je važno da se i sama zna zadovoljiti. Naravno, neki će pomisliti – lako je to napisati, teže izvesti. Ako ste žena do 25 godina koja nikad s muškarcem nije postigla orgazam, ne sramite se i ne mislite da s vama nešto nije u redu. To se događa, po mojoj slobodnoj procjeni, polovici žena. Ako sama bez problema postižete orgazam, a s partnerom vam je teže, budite uporna, opuštajte se s godinama, pronađite nekoga koga volite i kome vjerujete da vas prihvaća sa svim vrlinama i manama, i orgazam će nastupiti. Ako to stvarno želite, dogodit će vam se. Imajte u vidu da problem nije fizičke, nego psihičko-socijalne prirode.

Upamtite da nije važno što se prikazuje „normalnim“ u društvu niti što netko do vas očekuje. Važno je da nađete način i učestalost kojima ćete raditi ono što vas veseli, ali i osobu s kojim ćete moći biti iskrena i koja vas neće osuđivati zbog vaših nesavršenosti. Muškarci možda jesu seksualno jednostavniji jer im je, u prosjeku, lakše svršiti. Razlozi tome nisu samo fizički nego su upravo društveni s obzirom na to da živimo u patrijarhatu.

Uostalom, taj muško-ženski princip trebali bismo prevladavati u godinama što slijede. Seksoteka zagovara uniseks pristup jer nam je važno da se svatko od nas prestane tretirati ponajprije kao muško ili žensko. Zasebne smo i jedinstvene jedinke s individualnim potrebama i načinima na koje zadovoljavamo te potrebe. A da bismo ih zadovoljili, trebamo biti iskreni sa sobom i s drugima te glasno reći o kojim se potrebama radi.

Žene, zar je tako teško reći – „Jebi me neprestano 15 minuta u točno tom položaju dok ne svršim? Znam da ti možda nije najlakše na taj način, ali želim svršiti s tobom.“

Muškarac koji vas voli bit će presretan udovoljiti vam želji, pogotovo ako nakon svih tih znojnih akrobacija ugleda zadovoljstvo na vašem licu. Kad se tako uhodate, najmanje o čemu ćete razmišljati je seks. Bavit ćete se drugim stvarima.

 

S kim žene svršavaju

Žene ne svršavaju samo s osobom koju vole. Svršavaju onda kad im je potreban seks, posebno ako taj seks same iniciraju. Vrlo je važno da žene nauče preuzimati inicijativu za seks. Smatram da je seks koji žena inicira uvijek bolji jer je njezina uzbuđenost ključna. S obzirom na to da se muškarci u prosjeku lakše napale i rjeđe traže izgovore poput glavobolje, oni će se lakše prilagoditi napaljenoj ženi. Daj joj onda kad želi, uđi u njezin mood i imat ćeš sretnu ženu, ali i sretnu kuću.

Žena, kad je seksualno zadovoljena, pomiče brda. Sve stigne, a emocije joj se udvostručuju. Možda će netko reći da je slično s muškarcima, ali baš i nije. O muško-ženskim razlikama pisat ću u jednoj od budućih kolumni.

Seksurbacije-13-Citat2-Marina-Klreza

Kada žene svršavaju

Na ovo pitanje voljela bih vam dati univerzalan odgovor, ali on ne postoji. Razgovarala sam s mnoštvom prijateljica o tome i mnoge stvari variraju. No, mogu vam dati odgovor iz vlastitog iskustva.

Najbolje i najprirodnije vrijeme za istraživanje i razvoj ženske seksualnosti je od ženine 27. do 35. godine kad polako počne zarađivati, kad je libido vrlo naglašen te kad ju dobro služe zdravlje i ljepota. Naravno da za seksualno zdravu ženu godine uopće nisu važne, ali ovdje ne govorim o prakticiranju seksualnosti, nego o osnovnom razvoju i temeljima izgrađene seksualnosti (preferencija i ostalog).

U ranoj mladosti imala sam prijateljicu koja nikad nije masturbirala niti svršila u seksu s tadašnjim dečkom. Nije znala kako se masturbira (ah, te naše škole!), a nakon što je probala, nije uspijevala postići orgazam. Prijatelj i ja smo joj detaljno objašnjavali kako se to radi i čime, no kad bi nam se drugi dan povjerila, priznala bi da nije uspjela. Predlagali smo joj prste, dlan, tuš tijekom kupke, određeni položaj pri sjedenju, no orgazam je izostajao. Moj je prijatelj bio uvjeren da bi njemu uspjelo pružiti joj ga, ali to mnogi muškarci misle i pritom su ponekad u krivu. Naime, ako je žena napeta ili ako joj konstrukcija klitorisa i vanjskog dijela vagine to ne dopuštaju, ni najbolji joj ljubavnik neće moći pružiti taj užitak.

Čini mi se da žene moje i starijih generacija ne samo da su bile odgojene da međusobno ne razgovaraju o masturbaciji, nego su to rjeđe radile zbog društvenih konvencija. Ponavljam, uloga majke i uzorne supruge danas vas često sprječava da budete seksualne. Sa ženskom generacijom milenijalsa puno mi je lakše razgovarati o pornićima i o seksualnosti generalno. To je razina komunikacije koju sam čekala i dočekala s 15-ak godina mlađim ljudima.

Neke ženske osobe redovito masturbiraju, ali im je seks ipak draži i uzbudljiviji od masturbacije. Drugima je jedno i drugo jednako drago, dok je trećima masturbacija draža. Pripadam drugoj skupini, iako postoje razdoblja kad tendiram ka trećoj. Masturbaciji u većoj mjeri pristupam ili onda kad mi je fizički potrebna samoća ili kad naprosto nemam vremena za druženje. Seks je, naime, socijalni čin koji ne podrazumijeva samo penetraciju, nego i zavođenje i sve ono što slijedi prije i poslije toga pa je logično da zahtijeva i vrijeme koje ponekad naprosto nemamo.

Ono što ne mogu razumjeti su žene koje se samo seksaju, a nikad ne masturbiraju. Možete li zamisliti muškarca koji se samo seksa i nikad ne masturbira? Ja ne mogu, niti  to želim. Smatram da jedino kroz ljubav prema sebi i povremeno masturbiranje, možemo uživati u kvalitetnom seksu s drugima.

 

U seksualnoj iskrenosti s vama,
Marina :)