Šta su taoizam i tantra? Šta im je zajedničko, a po čemu se razlikuju? Na koji način gledaju na ljudsku seksualnost i čemu nas uče?

Taoizam – porijeklom iz Kine i tantra – porijeklom iz Indije, drevne su istočnjačke duhovne nauke koje se bave proučavanjem načina na koji životna energija koja je svakom ljudskom biću data na rođenju kruži kroz tijelo i organe, načine na koje se transformiše, održava i iskorištava za dobrobit fizičkog i mentalnog zdravlja, te načine na koji se ogroman potencijal te energije može kreativno iskoristiti za postizanje viših ciljeva.

Oba drevna učenja ističu kako je seksualna energija primarna energija koju treba njegovati kroz seksualne prakse. Za pripadnike taoizma i tantre područje ljudske seksualnosti nije tabu. Ljudska seksualnost nije suprotna duhovnosti, ljubavi, nauci i umjetnosti. Naprotiv, u kulturama Istoka seksualnost se kultivirala kao što se kultiviraju nauka i umjetnost. Učitelji taoizma i tantre stavljaju značajan naglasak na seksualne vještine, te je tako muškarac koji je u stanju dugo održavati erekciju i više puta zadovoljiti partnericu cjenjeniji od mladića koji je samo mlad i fizički atraktivan. Mladić tek treba da nauči da ovlada vještinama.

Ono što razlikuje tao i tantru su pristup i ciljevi na koje stavljaju naglasak. Tao je fokusiran na tijelo i sve seksualne prakse koje preporučuje imaju za cilj fizičko iscjeljenje, održavanje dobrog zdravlja i vitalnosti kroz cijeli životni vijek čovjeka. Tantra pak polazi od fizičkog tijela kao kapije za izlaz do duha i jedinstva s univerzumom. Fokus tantre je na svjesnosti. Tantričke prakse uče nas da kako da oslobodimo zarobljenu i uspavanu životnu energiju i iskusimo emocije u njihovoj punini. Taoističke prakse uče nas da se s emocijama nosimo na zdrav način bez potiskivanja i negiranja, uče nas kako da ih spoznamo i razumijemo, te da ih pustimo da se kreću kroz tijelo kako bismo ih otpustili. Kroz meditaciju taoisti su spoznali da se tijelo sastoji od fizičkog tijela, tijela duše i tijela duha. Za razliku od tantre, koja naglasak stavlja na duh posmatran izvan fizičkog tijela, taoisti su pronašli način da uđu u duhovne strane tijela i da se vrate u fizički svijet i u njemu budu aktivni.

 

Tantrički seks, tantra i ja

Čovjek Zapada kada čuje za tantru obično prvo pomisli na mistični tantrički seks. U tom pogledu ni ja nisam izuzetak. Za tantrički seks sam čula prije više od dvadest godina. Pripremajući ovu kolumnu zaključila sam da je to moglo biti u vrijeme kada je Sting u nekom intervjuu izjavio da može da vodi ljubav šest sati. Istina, ja se te izjave ne sjećam, ali sjećam se članka iz hrvatskog izdanja Cosmopolitana o tantričkom seksu i iskustvima parova koji ga prakticiraju. Mada je to bio period mog života u kojem sam, kada su seksualne prakse u pitanju, bila spremna više toga prihvatiti nego odbaciti, znala sam da tantrički seks nije moja šoljica čaja. Smatrala sam da od seksa ne treba praviti ritual. Sve u tantričkom seksu, počevši od pripreme tijela i prostora, preko netremičnog gledanja u partnera, usklađivanja daha, dodira i sastavljanja istog s istim do duhovne prisutnosti i povezanosti s njim, činilo se kao kompletan ritual.

Godinama me duhovna strana seksualnosti nije zanimala. Seks mi je bio isključivo tjelesno iskustvo. Bio mi je potreban za fizičko zadovoljstvo i kao gorivo za dobro raspoloženje.

 

Gate of Life, moja kapija u svijet Tao seksualnosti

Kada smo, u martu prošle godine, prvi put stavljeni u lockdown, počela sam raditi od kuće. Odjednom sam imala desetak sati više za sebe. Umjesto da se zamaram praćenjem loših vijesti i brinem o problemima na koje ne mogu utjecati, bavila sam se finim stvarima od kojih mogu imati koristi i nešto naučiti.

Sasvim slučajno otkrila sam Gate of Life radionicu koja zainteresirane poučava principima Tao seksualnosti. Vjerovatno sam u jednom danu pročitala sve što je Marija, koja vodi radionicu, napisala na njihovoj Facebook stranici. Bila sam privučena i zaintresirana da saznam više. Bilo mi je žao što se njene radionice ne mogu pratiti online i nadala sam se da će doći vrijeme da ih organizira u Sarajevu.

Dodatni poticaj da se posvetim proučavanju Tao seksualnosti bio je podcast u kojem je David Asprey ugostio čuvenog taoističkog učitelja Mantaka Chiu, a koji je Seksoteka podijelila upravo u vrijeme kada sam se zainteresirala za teme o kojima piše Gate of Life. Mantak Chia u tom je podcastu govorio o odvajanju muškog orgazma i ejakulacije, o povoljnim učincima koje uzdržavanje od ejakulacije ima na zdravlje i vitalnost muškarca, o mogućnosti da muškarci postanu multiorgazmični. Sve se činilo zanimljivim i smatrala sam da bih trebala naučiti više o tome.

Mojoj sreći nije bilo kraja kada je Marija odlučila da u Sarajevu napravi radionicu na temu buđenja ženske seksualnosti. Pomalo me je razočaralo da se na poziv nije odazvao veći broj žena. Bilo nas je samo šest, od toga tri djevojke iz studija joge u čijem prostoru se radionica održavala, dvije žene koje su Mariju poznavale iz Beograda i ja kao potpuni stranac. Uvijek se osjećam čudno kada se nađem u društvu ljudi koji su istinski duhovni jer duhovnost osjećam na poseban način i za sebe ne mogu reći da sam duhovna. Atmosfera u kojoj je radionica održana bila je iznimno prijatna – od prostora, preko mirisa i posluženja do dobre vibre. Ono što sam osjetila u tim ženama su mir i prijateljsko raspoloženje.

 

Lekcija 1: Harmonija yina i yanga

Taoisti doživljavaju život kao usklađeni tok energije – od esencijalne, preko životne do energije duše. Ona teče i vidljivo i nevidljivo u neprekidnom ciklusu, kružeći u nama, između nas i svijeta, između neba i zemlje, sa čovjekom u sredini. Tao filozofija uči da cijeli svijet, pa tako i čovjek, obitava u dvije energije – energijama ženskog yina i muškog yanga. Te dvije energije moraju biti u ravnoteži da bi naša seksualna energija mogla nesmetano teći. Pitanje je na koji ćemo način postići taj savršeni sklad. Kako možemo prepoznati koji nam polaritet prednjači i šta možemo učiniti da pojačamo polaritet koji nam je slabije izražen?

Ženski polaritet je yin. Njegov višak ne mora značiti da je žena super ženstvena i fizički krhka, nego su izražene ženske kvalitete kao što su brižnost, emotivnost, suosjećajnost. S druge strane, naglašeniji yang žene pokazuju kroz kompetitivnost na poslu, liderstvo u timovima, davanje prednosti racionalnom odlučivanju u odnosu na emotivno, nastojanje da budu u centru pažnje u druženjima s prijateljicama, nedostatak empatije prema slabijima, osude ponašanja drugih ljudi, a posebno drugih žena. Žene s izraženijim yang polaritetom obično iniciraju seks, preferiraju poze u kojima su superiorne i većinom doživljavaju klitoralne orgazme.

Višak yanga u sebi prepoznajem kroz fizičke aktivnosti i preferenciju treninga visokog intenziteta u odnosu na treninge poput pilatesa, plesa ili joge. Također, moj racio daleko je ispred moje intuicije i odluke donosim na osnovu temeljite analize. Ne znam je li moje ponašanje urođeno ili je naučeno kroz moj otpor “biologiji kao sudbini”, ali sam zaključila da bih trebala poraditi na pojačanju yina.

Za muškarce višak yina znači nedostatak inicijative, strah od donošenja odluka, suzdržanost u trošenju novca (praktički škrtost), a u vezi potpuno prepuštanje liderstva partnerici. Posebno mi je zanimljivo da se višak yina kod muškaraca manifestira kroz verbalno nadmetanje s drugim muškarcima. Ovdje ne mogu da se ne zapitam zbog čega me toliko privlače muškarci sposobni za beskonačna verbalna nadmetanja. Možda da viškom svog yina nadoknade manjak mog?

Višak yanga kod muškaraca odražava se kroz nedostatak nježnosti, nestrpljivost, razmetljivost tzv. statusnim simbolima. U seksualnim odnosima su nerijetko grubi, samoživi i ponekad obave posao bez da zadovolje partnericu.

 

Lekcija 2: Njegovanje ženske seksualne energije

Taoisti su identifikovali tri vrste energije: jing energiju koja je osnovna kreativna energija, chi energiju koja je životna snaga neophodna za funkcionisanje organa i očuvanje vitalnosti i shen energiju koja je duhovna energija. Na njih treba gledati kao na cjelinu.

Seksualna energija osnovna je kreativna energija i jedina koja se može višestruko uvećavati. Ako želimo povećati životnu snagu, koristimo seksualnu energiju tako što ju transformiramo u naš chi. Tao nas uči kako da to postignemo.

Ženska seksualna energija nalazi se u jajnicima. Vježba disanje jajnika, koju Mantak Chia detaljno opisuje u knjizi “Njegovanje ženske seksualne energije kroz Tao” omogućava ženama da apsorbuju i očuvaju chi energiju, koju inače gube kroz menstruaciju. Bitno je istaknuti da i žene koje su u menopauzi ili su im odsranjeni jajnici ili maternica mogu i trebaju izvoditi ove vježbe jer energetsko polje jajnika ostaje za cijeli život.

Na radionici smo naučile kako da izvodimo ovu vježbu i dobile preporuke o ritmu njihovog izvođenja. Ne znam radi li se o pukoj slučajnosti ili je posljedica redovnog izvođenja vježbe, ali otprilike mjesec dana od početka vježbanja dobila sam jaku upalu mokraćnog mjehura ili sam imala osjećaj da se radi o upali. To mi se nije desilo godinama i ne pamtim da sam ikad imala takve napade. Podijelila sam iskustvo sa ženama iz grupe sa naše radionice i dobila odgovor od Marije da je moguće da su mi vježbe pokrenule pijesak iz bubrega. Ja, kao i polovina stanovnika Sarajeva starijih od 30 godina, imam pijesak u bubrezima jer nam je voda izuzetno tvrda i puna kamenca. Marijino objašnjenje djelovalo mi je prihvatljivo, pa ako sam i bila skeptična spram iscjeljiteljskih moći taoističkih vježbi korištenja seksualne energije za životnu energiju organa i njihove pročišćavajuće moći, ova epizoda s pokretanjem pijeska iz bubrega natjerala me je da barem djelomično povjerujem.

 

Lekcija 3: Žena i muškarac zajedno: Borba spolova ili jedinstvo yina i yanga?

Muškarac je orao u letu.

Žena je slavuj što pjeva.

Letjeti znači gospodariti prostorom,

Pjevati znači osvajati dušu.

Muškarac je hram.

Žena je sanktuarij.

Pred hramom skidamo kapu,

Pred sanktuarijem klečimo.

Ukratko: muškarac je tamo gdje se zemlja završava.

Žena je tamo gdje nebo počinje.

Victor Hugo

Taoisti smatraju žene i muškarce dostojnim protivnicima i partnerima, a njihovo seksualno sjedinjenje vide kao sjedinjenje yina i yanga na kosmičkom nivou. Njihov različit pristup rješavanju problema donosi harmoniju našem planetu.

Za taoiste muškarac je vatra, a žena voda. Vatra se zapali lako i brzo gori. Vodi treba dugo da dođe do tačke ključanja, a potom dugo održava toplotu. Upravo poput vatre i vode, muškarci i žene ponašaju se u seksu. Seksualna neravnoteža među polovima je očita. Žene su seksualno superiornije jer mogu seksualno općiti kada požele i koliko god žele; ženska yin esencija je praktično neugasiva. S druge strane, muškarac je u seksu ograničen energijom koju mora trošiti na održavanje erekcije. Budući da muškarac u seksualnom odnosu troši svoju esenciju, mora je nadoknaditi upijajući energiju orgazma svoje partnerice. Dakle, da bi muškarac nadoknadio izgubljenu energiju, mora dovesti ženu do orgazma. Zvuči jednostavno, ali je i razlog seksualnom nezadovoljstvu mnogih žena. Vratimo se kuhanju, vodi i vatri…

Znamo da muškarci i žene ne ragiraju na seksualne podražaje na isti način te da različito prolaze kroz faze seksualnog uzbuđenja. Veoma je važno za muškarca da nauči prepoznati faze kroz koje prolazi žena u svom seksualnom uzbuđenju i trenutak kada je zaista spremna za penetraciju. Ukoliko muškarac, koji je vatra, prerano prodre u ženu, brže sagorijeva i ne može vodu dovesti do ključanja. Slikovito je poređenje s kuhanjem da se prilikom kuhanja mrkva i grašak ubacuju u lonac kada je voda skoro došla do temperature ključanja. Ukoliko se mrkva ubaci prerano, tada oduzima temperaturu vodi, teže će se skuhati i na kraju će biti žilava.

Tao nas dalje uči da žena treba pustiti tri vode prije nego što je spremna za koitus. Muškarac treba da otvori tri kapije prije nego što penetrira u ženu. Sama vlažnost nije dovoljan znak ženine spremnost, jer vlažnost nastaje već u prvoj fazi seksualnog uzbuđenja. Prerani ulazak smanjuje šanse da žena doživi orgazam te da je muškarac uzalud trošio energiju jer zauzvrat neće biti napojen njenom orgazmičnom energijom. Zvuči kao pucanj u prazno i energija potrošena uzalud za par sekundi fizičkog zadovoljstva.

Postoji više uputa muškarcima na koji način prepoznati signale koje šalje žensko tijelo kao odgovor na seksualno uzbuđenje i kako će znati da je spremna za muškarca.

Kako je to Žutom Caru opisala Tajanstvena Gospa, postoji pet znakova na osnovu kojih muškarac može prepoznati stepen seksualnog uzbuđenja žene. Na osnovu njih će znati povući pravi potez u pravo vrijeme.

 1. Lice joj je crveno, a uši postaju tople. To ukazuje da misli o vođenju ljubavi i postaje lagano uzbuđena. U tom trenutku muškarac treba da se igra lagano s njenim usnama, vratom, grudima. Penisom (stablom od žada) treba samo lagano da zadirkuje unutrašnju stranu ženinih bedara, venerin brežuljak, usmine.

 2. Nos joj je znojan, a bradavice postaju tvrde i to je znak je da joj je žudnja pojačana. Sada muškarac može lagano da uđe u nju, ali plitko i ne više od pet centimetara.

 3. Kada joj glas postane niži i zvuči kao da joj je grlo suho, njena se želja dodatno pojačala. Oči su joj zatvorene, jezik viri i žena zvučno dahće. Muškarac sada može slobodno ući dublje, čvrsto privlačeći njeno tijelo prema svom. To je faza sjedinjenja.

 4. U ovoj fazi njena je vulva (crvena kugla) već obilno podmazana i žena je blizu vrhunca. Muškarac može slobodno da se pomjera u ritmu koji im odgovara i ne treba se zaustavljati.

 5. Posljednji znak je lučenje vaginalnih sokova po bedrima žene. To je znak da je dostigla plimu orgazmičke eksplozije. U ovom trenutku muškarac treba otpočeti s vježbama disanja i zadržavanja ejakulacije u potrazi za većim užitkom.

Malo skretanja s teme… Primjećujem da se ovaj opis nevjerovatno podudara s opisom koji šejh Muhammed al-Nafzawi daje u djelu “Mirisni vrt za odmor duše” – arapskom seksološkom priručniku iz 15. stoljeća. U poglavljima u kojima piše o koitusu i začeću, poučava muškarce kako da uzbude ženu da bi seksualni odnos oboma bio ugodan. Muškarcima savjetuje da posmatraju signale koje šalje tijelo njihove partnerice i u skladu s tim preduzimaju akcije. Jedina razlika je što al-Nafzawi podrazumjeva da muškarac svrši u ženi i da se zatim pomoli za začeće muškog djeteta; poznata svevremenska priča “nek’ se rodi dijete, al’ neka bude muško”.

Još jedno moje opažanje je da iskusna žena zna kada je spremna i to može i treba reći partneru.

Naravno da muškarac, kroz sve faze ženskog zagrijavanja, treba znati da održi erekciju. Tome ih uči Tao. Muškarac koji poznaje vježbe velikog povlačenja, nema straha od gubitka erekcije i može da se posveti svojoj partnerici na način koji njoj odgovara, umjesto da bude fokusiran samo na sebe i želju da se što prije seksualno rastereti.

 

Lekcija 4: Razumjevanje ženskog orgazma i viša razina orgazma

Jeste li znali da orgazam kod žene ima devet razina? Jeste li znali da se mi obično zaustavljamo na četvrtoj? Mantak Chia to uspoređuje s penjanjem na planinu visoku 4500 metara, objašnjavajući da se redovno penjemo na 2000 metara, a zatim vratimo u podnožje, nikad ne dospjevši do vrha. Tao seksolozi ženski orgazam opisuju kao niz obronaka koji se stepenasto penju do vrha, a zatim slijedi jedan obronak koji se spušta u dolinu.

Kako izgleda viši orgazam? Taoisti ženu u orgazmu opisuju kao cvatući cvijet lotosa. Žena koja doživljava potpuni orgazam, svih devet razina orgazma, prolazi kroz devet faza cvjetanja, da bi se konačno potpuno otvorila njena duša i ona potpuno predala muškarcu koji ju je zadovoljio.

Faze kroz koje prolazi žena na putu do višeg orgazma (orgazma cijelog tijela) te kako se kreće njena energija zagrijavajući pojedine organe i otpušta chi, Žutom Caru opisala je Tajanstvena Gospa na sljedeći način:

 1. Chi se nalazi u plućima kada žena počinje uzdisati i gutati pljuvačku.

 2. Kada počne da ljubi muškarca chi joj je prešao u srce.

 3. Chi joj je u slezeni, gušterači i želucu kada grli muškarca.

 4. Žena doživljava niz vaginalnih grčeva i luči vaginalne sekrete. Chi joj je u bubrezima i mokraćnom mjehuru.

 5. Žena pokreće karlicu i lagano grize muškarca kada joj se chi nalazi u kostima.

 6. Nogama čvrsto stišće i privlači muškarca kada joj se krv nađe u nervima i jetri.

 7. Ženina krv ključa i ona strastveno dodiruje muškarca svuda po tijelu, chi joj je u krvi.

 8. Mišići su joj opušteni i strastveno ljubi i grize muškarca kada joj se chi nalazi u mišićima.

 9. Potpuno se predaje i stenje u ekstazi, chi joj je ispunio cijelo tijelo. U ovom trenutku žena je spremna da se potpuno preda muškarcu i razmijeni svoju energiju s njim.

Nije neobično što mislimo da je faza četiri pravi orgazam. To je genitalni orgazam, ali je tek pola puta do potpunog orgazma. Kada žena doživi četvrtu razinu, spremna je i za više razine. Neznatni napori njenog partnera mogu je dovesti na petu, potom šestu, konačno do razine potpunog orgazma. Svrha taoističkih metoda koje uče muškarca kako da produži erekciju jeste pomicanje žene naprijed, do devete razine orgazma.

 

Lekcija 5: Nizovi od devet

Kada muškarac penetrira u ženu, on to može učiniti na mnogo načina. Samo da vam pornići ne budu izvor edukacije kada se radi o izboru metode. Snažno zabijanje (i nabijanje), kako se obično predstavlja seks u mainstream pornićima, za većinu žena i nije neki užitak. Radije neka vam izbor bude Kama Sutra koja nudi mnoštvo ideja i savjeta.

Taoisti preporučuju metodu nizova od devet. Šta podrazumijeva ova metoda? Muškarac treba devet puta ući plitko i jednom duboko, a zatim ovo ponoviti devet puta, što bi bio jedan niz devetki. Dubokim ulaskom muškarac izbacuje zrak iz vagine što omogućava da se stvori vakuum za narednih devet plitkih ulazaka. Prilikom ovakvih ulazaka, muškarac ne bi smio izaći potpuno jer bi pokvario vakuum. Što se tiče poze, ljubavni par može da izabere bilo koju u kojoj muškarac kontrolira igru, a da pritom stimuliše ženinu G tačku.

Sa ženske strane ova metoda je ugodna jer se stimuliše dio vagine u kojem je smještena G tačka. Taoisti smatraju da tečnost koju neke žene ispuštaju prilikom stimulacije ove tačke ima jako punjenje yin esencije kojom se napaja glavić penisa. Osim toga, ova metoda prija jer ovakvo “zadirkivanje” pojačava žensku žudnju da bude penetrirana i zadrži muškarca u sebi.

Preporučeni ritam su polagani ulasci i brži izlasci, mada nekim parovima više odgovara da se sve izvodi polagano uz ritmično i usaglašeno disanje.

 

Lekcija 6: Seksualna refleksologija i iscjeljiteljska moć seksa

Po Tao seksologiji, seksualne poze nisu samo zbog užitka, već i iscjeljenja. Drevni taoisti propisivali su vođenje ljubavi u određenim pozama, broj ponavljanja i dužinu trajanja odnosa da bi se tijelo iscijelilo i dovelo u ravnotežu. Ti položaji koriste razne refleksološke zone penisa i vagine. Svaki od tih položaja primjenjuje pritisak na određenu refleksološku zonu, tako da se izbor položaja za liječenja određuje prema bolesnim dijelovima tijela.

Penis i vagina se dijele na četiri refleksološke zone: zonu srca i pluća, zonu slezene i gušterače, zonu jetre i zonu bubrega. Kod žena je zona bubrega smještena na ulazu u vaginu – u prvoj trećini vaginalnog kanala. Potom slijedi zona jetre, dužinom druge trećine kanala. Treća trećina je refleksološka zona slezene i gušterače, dok cerviks predstavlja zonu srca i pluća. Kod muškaraca je, posmatrajući od korijena penisa, na prvoj trećini smještena refleksološka zona bubrega, potom slijede zona jetre, zona slezene i gušterače, a na glaviću su zone pluća i srca.

Tokom seksualnog odnosa, kada penis cijelom dužinom prodire u vaginu, nastaje kontakt pluća – pluća, srce – srce itd. Na taj način u ovakvom sjedinjenju dva tijela postaju jedno. Zbog ovog taoisti smatraju da je od iznimnog značaja da su muškarac i žena seksualno kompatabilni prema veličini penisa i dubini vagine. Oni su razvili čitav sistem prepoznavanja seksualno idealnog partnera prema crtama lica, zatim po dužini i obliku prstiju na rukama muškaraca i žena. Muškarci zaista ne bi trebali patiti od nedostatka samopouzdanja kada je veličina penisa u pitanju jer postoje stotine žena kojima će odgovarati penis ispodprosječne veličine. I još nešto: žene cijene vještine, sposobnost muškarca da održi erkeciju i potpuno ih zadovolji. Veći penis nije biološka prednost jednom muškarcu u odnosu na druge muškarce s prosječno velikim ili malim penisom. Ni jedan muškarac nema po rođenju seksualnu prednost nad drugim. Seksualne vještine se uče, a važna nam znanja daju upravo taoističke nauke na koje upućuju savremena istraživanja ljudske seksualnosti. Muškarac treba i mora znati kako zadovoljiti ženu, a onaj koji to zna ima prednost kod žena.

Na kraju jedna taoistička poruka: Seks je dio života. On daruje ljepotu i užitak i previše je dragocijen da bi se zloupotrebljavao. Treba izbjegavati seks bez ljubavi. Takav seks proizvodi nesklad u našem fizičkom, duševnom i duhovnom tijelu te usporava naš razvoj. Zato vodite ljubav, budite zdravi i uživajte.

 

Selma Čengić
cosmo2503@gmail.com