Nije novost da miris ispod pazuha može privući suprotan spol. Također je, valjda, svatko od nas, privatno ili bar u medijima, naišao na uživaoce mirisa nošenih ženskih gaća. Njihovo ponašanje je, sa znanstvenog stajališta, potpuno prirodno; dokazano je da muškarci mogu prepoznati ženu koja će im biti fizički privlačna putem mirisa pazuha ili spolnih organa. Mogu ju nanjušiti, u doslovnom i prenesenom značenju.

Manje je poznato, međutim, da ženski mirisi variraju tijekom menstrualnog ciklusa. Meksički tim istraživača pretpostavio je, i istraživanjem potvrdio, hipotezu da će pazušni i vulvarni mirisi biti atraktivniji muškarcima tijekom ovulacije, a manje atraktivni tijekom lutealne faze žene. Za one koji ne znaju, ovulacija traje dan-dva i događa se između 10-og i 16-og dana prije sljedeće menstruacije. Lutealna faza pak slijedi ondmah nakon ovulacije i traje narednih 12 do 16 dana.

Još malo kratkog podsjetnika na srednjoškolsku biologiju: menstrualni ciklus traje 30-ak dana. Počinje prvim danom menstrualnog krvarenja, traje nekoliko dana i to je ono što zovemo menstruacijom. Nakon toga slijedi srednji dio u kojem jajna stanica sazrijeva i dolazi do ovulacije – izbacivanja jajne stanice iz jajnika. Biološki, ako imate reprodukcijske namjere, u ovom dijelu je najsmislenije imati spolne odnose jer je moguća oplodnja. Treći dio ciklusa je dio u kojem jajna stanica propada ako nije došlo do oplodnje. Spermiji ovdje nemaju funkciju oplodnje.

Muškarci su tijekom evolucije nesvjesno naučili raspoznavati dijelove ženskog ciklusa prema mirisima pazuha i spolnih organa. Tijekom faze ovulacije, žene izlučuju muškarcima atraktivne mirise, dok oni izlučeni tijekom zadnje faze ciklusa, ne samo da nisu privlačni, nego djeluju odbojno. Također, potonji su i intenzivniji. Sve ovo potvrđeno je u više istraživanja za mirise pazuha, vagine i vulve. Ako se pitate koja je razlika između vagine i vulve, vagina je drugi naziv za rodnicu i odnosi se na dio unutrašnjih ženskih spolnih organa, dok je vulva drugi naziv za stidnicu i odnosi se na vanjske dijelove.

Da ne bi bazirali istraživanje samo na subjektivnim odgovorima muškaraca, znanstvenici su istestirali i njihove razine testosterona (glavnog muškog spolnog hormona) u uzorcima sline, koje rastu tijekom spolnog uzbuđenja. Mjerenja su se podudarala s odgovorima.

Nije poznato koje su kemijske supstance odgovorne za ovaj efekt. Govoreći samo o vaginalnim mirisima, otkriveno je oko 2100 sastojaka. Za barem 34 sastojka znanstveno je potvrđeno da djeluju odbojno ili privlačno. Najvjerojatnije je za cijelu priču odgovorna kombinacija više mirisa.

Znanstvenici nagađaju da je s ovim fenomenom povezana česta pojava kunilingusa (oralnog seksa nad ženom) te nešto rjeđa pojava maschalagnije (fetišizma usmjerenog na pazuhe).

U svakom slučaju, obraćanje pažnje na vlastite tjelesne mirise, ženama može omogućiti alternativnu metodu uvida u menstrualni ciklus. Nije zgorega razmotriti ni stratešku upotrebu ovog saznanja te modulirati običaje pomalo opsesivne higijene koje današnji standardi nalažu, barem za vrijeme ovulacije.

 

Lidija Domitrović, dipl. biolog

 

Izvor: Changes in men’s salivary testosterone and cortisol levels, and in sexual desire after smelling female axillary and vulvar scents; Ana Lilia Cerda-Molina, Leonor Hernández-López, Claudio E. de la O, Roberto Chavira-Ramírez and Ricardo Mondragón-Ceballos; Frontiers in endocrinology; 2013.