U posljednjih nekoliko mjeseci mnoge žene u svijetu progovaraju o seksualnim uznemiravanjima koje su doživjele. Ti potresni događaji su me, između ostaloga, potaknuli na razmišljanje o pristanku o kojem želim pisati u kontekstu upucavanja.

Kod heteroseksualnih pripadnika ljudske vrste ženka najčešće čeka, a mužjak prilazi. Nema ništa loše u tim ulogama samima po sebi, međutim primjećujem neke vrlo neugodne posljedice toga:

  1. neki muškarci vjeruju da su sve žene uvijek na raspolaganju i
  2. nerijetko se oglušuju na znakove ženske nezainteresiranosti.

Pozabavimo se najprije prvom posljedicom. Ženama muškarci često dobacuju, a nerijetko im se krenu i upucavati, ničim izazvani. Oni nikako ne mogu znati jesu li te žene raspoložene za to, ali neki ni ne razmišljaju o tome i upravo tu leži velik dio problema. Čak i kada ih žene odbiju, takvi muškarci znaju biti uporni. Sigurno misle: “Možda ako dam sve od sebe, osvojit ću je”. Nije bitno što ona misli o tome, zar ne?

Zajednica zavodnika

Jeste li znali da diljem svijeta postoje zajednice muškaraca koji se međusobno podučavaju trikovima upucavanja? U slučaju da ste se pitali koliko su daleko spremni ići kako bi gnjavili žene, možete pročitati The Game: Penetrating the Secret Society of Pickup Artists. Jedan od interesantnih detalja te zajednice “zavodnika” je da tamo nema ni žena ni homoseksualaca. Pitam se zašto.

Članovi zajednice smišljaju svakakve igre da se zabave, kao na primjer:

  • ženama dijele uvrede koje zvuče kao da bi mogli biti komplimenti, a dizajnirani su da umanje njihovo samopouzdanje kako bi tražile njihovu validaciju (eng. negging),
  • smišljaju zabavne izraze poput friend zone kako bi negirali da neke žene jednostavno nisu zainteresirane za njih na taj način,
  • ocjenjuju izgled žena na skali od 1 do 10, npr. “vidio sam jednu osmicu za šankom, samo čeka da je netko obori s nogu”.

Tu popularnu skalu koristio je i Donald Trump kad je rekao da “osobe ravnih prsa teško mogu biti desetke” (smiješno mi je kako kaže “osobe”, kao da nećemo primijetiti da misli na žene). Osim što je skala strahovito uvredljiva za žene jer ih svodi na površno utemeljen broj, ima mnoge druge mane, npr. je li neka “osmica” svim muškarcima osmica? Budući da je odgovor očito “ne”, čemu onda skala? Što se dogodilo s onom dobrom starom “o ukusima se ne raspravlja”? U kojem je trenutku “ona mi je baš zgodna” prestalo biti dovoljno, pa je trebalo uvesti brojčani sustav?

Uletavanje

Htio bih se vratiti na temu upucavanja. Konkretno, želim pisati o neprirodnom i iznenadnom upucavanju nepoznatim ljudima, za što postoji i kraći naziv: uletavanje. Sviđa mi se taj naziv jer dočarava koliko je uletavanje naglo i neartikulirano. Prije više godina sam se iskušao u uletavanju, ali mi je neopisivo loše išlo. Uopće se nisam ugodno osjećao radeći to i ustvari sam jedva čekao da bude gotovo. Nakon što sam puno čitao o tome iz raznih perspektiva, napokon sam shvatio zašto mi to loše ide. 

Nekome uletavamo pretežito na temelju njegovog ili njezinog izgleda jer ne znamo ništa drugo o toj osobi. Može se ispostaviti da je ona također veliki ljubitelj serije Stranger Things kao i mi, ali možemo saznati i da vjeruje da svijetom vladaju gušteri. Znate li što se još može dogoditi? Da se bez riječi udalji od nas. Zašto bismo ikoga dovodili u tu poziciju? Nemamo pojma kako će se situacija odviti jer ne znamo je li raspoložena za razgovor s nepoznatim muškarcem, je li slobodna, ne znamo čak ni je li heteroseksualna.

Nikada ne uletavamo ljudima s namjerom da steknemo prijatelje, iako ponekad volimo uvjeravati sebe i druge da je tako. Ne čini li se ovaj način traženja seksualne partnerice pomalo neučinkovit? Postavimo se malo u njezinu poziciju. Svijet je, nažalost, opasno mjesto za žene, te one razvijaju svakakve trikove kako bi se osjećale sigurnije. Npr. moja cura ponekad drži ključeve među prstima kao improvizirano oružje za svaki slučaj. Ohrabrujem muške čitatelje da pitaju svoje cure i prijateljice kakve su njihove taktike. Nekako mi se čini da iznenadni uleti baš i ne pomažu ovom problemu pa je li toliko malena mogućnost uspjeha doista vrijedna svega toga?

Flertovanje

Nemojte me krivo shvatiti; nikako ne predlažem da se prestanemo upucavati jedni drugima. Dijeljenje pozitivnih romantičnih osjećaja prekrasna je stvar, čak i kada nisu uzvraćeni. Ja bih samo da težimo prirodnijem, manje nametljivom upucavanju. Umjesto da prisilimo nepoznatu osobu da u trenu odluči želi li interakciju s nama, mogli bismo početi upoznavati nove ljude koji dijele naše interese, sprijateljiti se s njima i dopustiti da se odnos razvija organski.

Upucavanje, kao i prosidba, ne bi trebalo doći iz vedra neba, već kao sljedeći logičan korak utemeljen na realističnoj procjeni dosadašnjeg odnosa.

Zato smatram da upucavanju uvijek, ali baš uvijek, treba prethoditi flertovanje. To je iznimno korisna i nenametljiva metoda ispipavanja terena. Međutim, za razliku od uletavanja, flertovanje nije propisano pa slobodno improvizirajte. Najvažnije je da je vrlo postupno i da se razvija u skladu s reakcijama vaše simpatije. Naravno, ne postoji besprijekoran pristup, uvijek će postojati rizik odbijanja, ali čak i tada možemo nešto naučiti iz tog iskustva, za razliku od uletavanja nepoznatim osobama. Dakle, ako ikada čujete filmski savjet “samo joj/mu reci kako se osjećaš”, nemojte poslušati tu vrlo naivnu (iako dobronamjernu) osobu. Radije flertovanjem provjerite postoji li među vama neka iskra.

Osim na zajedničkim hobijima, dobar način za upoznavanje potencijalnih partnera su i odgovarajuće aplikacije o kojima sam pisao u jednoj od svojih prošlih kolumna. To je mjesto gdje možete biti sigurni da žene traže potencijalnog partnera. Tamo vas one mogu proučiti, pročitati opis i same odrediti žele li interakciju s vama. Mnogo ugodnije za obje strane… Ok, ne baš uvijek:


Matijanje - Kultura Upucavanja - Slika 1

Zaključak

Žene daju jasne znakove za to što im se sviđa, samo treba obraćati pažnju. Možemo se informirati o tim temama i naučiti biti obzirniji. Uostalom, informirani muškarci su privlačniji. 😉 (Nadam se! Inače ću morati krenuti u teretanu…)